tirsdag 27. april 2010

Husmorleksikon - side 1 - Universal-Stein

Husarbeid og rengjøring er ikke verken morsomt eller trendy og kan vel derfor vanskelig forsvare sin plass i en "trendblogg" (ha). Ikke desto mindre må det gjøres, og da er jeg stadig på utkikk etter måter å forenkle arbeidet på. Dette er derfor basis for husmorleksikonet mitt og her er del en. På en hus og hjem messe for en del år siden, kom jeg over en stand hvor en svorsk selger insisterte på at dette var det heiteste siden oppskåret brød. Han tok feil. Dette er uendelig mye heitere enn oppskåret brød. Det selges antagelig bare på messer og lignende, for jeg har aldri sett det i en butikk. Nå er det så drøyt (eller kanskje jeg gjør for lite rent) at jeg har mye igjen, så jeg er ikke i umiddelbar nød. Men hva gjør så dette vidundermiddelet, som påstås å være naturlig og uten bivirkninger? Jo, det gjør min grå IKEA-vask i stål til et funklende vesen, det tar alt gugg fra porselen, hvitevarer, armaturer og fliser, keramisk topp. Tok også bort et kobbermerke jeg fikk på benkeplaten i tre. Det tar bort merker fra plast og gummi. Trenger ikke å gnukke og gni, bare bruke svamp. Vannet perler av etterpå. Jeg elsker min Universal-stein. Og jeg har ikke aksjer eller noen som helst interesse i å selge det. Men kommer du over det, kjøp med deg en burk!

søndag 25. april 2010

70-talls tapeter!

Etter tips jeg fant hos  Pretiosa  bestilte jeg noen prøver herfra. De kom kjapt og greit og jeg synes de var veldig tøffe. På denne nettsiden fant jeg igjen den tapetrullen jeg kjøpte på en bruktbutikk i Oslo og som jeg brukte her. Den var altså 70-talls og heter Selenius. Merk at selv om det står A4, så var de prøvene jeg fikk, litt smalere. Men ok, de var store nok til mitt formål, men merk at for store mønstre, så blir de for smale til å få inntrykk av mønsteret. Noen av disse blir kort, andre skal få dekorere gjenstander. Det kommer jeg tilbake til!

torsdag 22. april 2010

Lunsjpose

Etter å ha opplevd yoghurtmarinert mobiltelefon, skjønte også jeg at det er best å ha en pose rundt maten man tar med seg i vesken..... Men plastposer er jo stort sett uskjønne og ingens favoritt. Og harde bokser er greit til vanlige brødskiver (som jeg aldri har med meg), men ikke alltid lett å passe frukt, grønnsaker, yoghurt osv i. Så jeg laget meg en vaskbar lunsjpose av voksduk, kjøpt på Traktøren. Den første jeg laget, ligger til tørk, men den var også litt liten, så jeg laget en ny litt større. Det er veldig praktisk, den er vanntett, beskytter frukt osv, kan vaskes og tar seg bedre ut i kjøleskapet på jobben enn en plastpose fra hvorsomhelst. Den måler 17x24x8 cm i lukket tilstand. Minikjøleelementene (10x5 cm) kjøpte jeg i Århus for mange år siden og de er helt geniale. Finnes helt sikkert her også, har bare ikke sjekket.

tirsdag 20. april 2010

Doilies galore - hjelp!

Har fått en stor mengde med  blondeduker, dette er ikke engang alle. Nå er jeg ikke av den nostalgiske typen når det gjelder innredning og jeg har lett med lys og lykte på nettet etter måter å bruke disse på som ikke er innenfor shabby chic stilen. Men jeg finner ingenting, selv Martha Stewarts ideer synes jeg ble litt sånn "her har vi prøvd å lage noe nytt og festlig, men det er egentlig bare noen duker sydd sammen". Og  min egen kreativitet stopper helt når det gjelder disse. Tenker på å beholde noen av de fineste slik de er for de fleste er laget av min farmor. De kan f.eks. rammes inn. Og så rett og slett kvitte meg med resten. Så kan noen som liker å bruke dem til puter o.l. få glede av dem. Hvis ikke det er noen som har noen andre gode ideer, da? Hva med å farge dem i sterke farger, kanskje det inspirerer på en annen måte? Eller er det helligbrøde, dette er utrolig pent håndverk. What to do, what to do?

søndag 18. april 2010

Kjøkkenveranda - del 2 - "Pink is the navy blue of India"

For de som ikke fikk med seg den grimme virkelighet før prosjekt Kjøkkenveranda begynte, så finnes det her. Ja, da var rengjøringen unnagjort og stolen montert. Og jeg skal si at Indiska hadde plastmatter. Jeg har vel ennå ikke kommet med over sjokket at jeg gikk til innkjøp av hvite og mørkrosa matter! "Pink is the navy blue of India". Men det har jeg altså gjort og jeg ser fram til å finne rette matchen for dem i den videre innredningen. Jeg har laget meg noen forslag:
  1. Rosa sammen med rødt og oransje. Det er en deilig kaboom kombinasjon
  2. Rosa sammen med andre "dropsfarger", blå, grønn og gul og gjøre det virkelig til en eksplosjon i en dropsfabrikk.
  3. Gå ton i ton og bruke grålilla og brunt til.
  4. Bare bruke hvitt på absolutt alle andre innslag, det være seg pledd, puter, potter, hyller eller blomster
Jeg må innrømme at jeg heller litt mot valg nr. 3. Det tenkte jeg på da jeg travet gjennom byen bærende på mine rosa matter og var såre fornøyd med påhittet. Og så svingte jeg innom Springbok i Vika og så at de var helt rosa og brun i nesten alt de hadde utstilt! De har utrolig mye spesielt og flott, men der er det så dyrt at det er helt utelukket å kjøpe noe. Men vi var altså enige om at rosa og brunt kan være veldig fint. Så det blir kanskje det?

fredag 16. april 2010

Kort sagt

Et kort jeg laget og sendte til et voksent bursdagsbarn.

torsdag 15. april 2010

Pimp my Ikea 4

I sin tid kjøpte jeg to puffer, vet ikke lenger hva de het. Har hatt mye glede av dem gjennom årene. De var imildertid hule under i fra og hadde derfor ikke lagringsplass. Senere kom  IKEA med disse slik at du kunne løfte av toppen, men det hadde jeg allerede gjort med mine. Så hvis noen har slike fremdeles, så er det bare å ta av trekket, snu dem på hodet og sette knottene under. Så deler man trekket rundt puffen fra putetrekket og fester trekket igjen på igjen. Så legger man en plate inne i putetrekket og fester med borrelås. Det er fra før en liten stolpe i hvert hjørne som platen hviler på.  Nå holder den ene pledd som jeg ikke liker utseendet på, men som er greie å ha på kalde dager. Den andre rommer kassetter (!) som nå skal ut, men jeg er sikker på at det er andre ting jeg kan legge oppi der. Kan ikke la kubikkcentimetre lagringsplass gå til spille!

tirsdag 13. april 2010

Kjøkkenveranda - del 1 - Sterke bilder

Verandaen ut fra kjøkkenet har vært et lite påaktet sted i alle år. Den er nordvendt og lite brukt og kommer i skyggen av (ha) den bedre likte slektningen stueveranda, som er sørvendt og populær. Vel, kjøkkenveranda skal få sin oppreisning denne våren. Har allerede erstattet en vegglampe i smijern og med oransje glass til en litt enklere i aluminium. Gulvet er også rensket for turkis maling som flasset av og malt i nøytralt grått. Men listen over hva som må gjøres er lang:
1. Rydde unna julebelysning, gamle meiseboller og visnede blomster og koste gulvet.
2. Montere Adirondack'en som står i kassen (som småfuglene allerede har begynt å bruke som byggemateriale)
3. Finne noen fine plastmatter å legge på gulvet (krysser fingrene for Indiska).
4. Blomster og urter i kasse, hvis noen overlever den skyggefulle plassen. Det avhenger av om det i det minste blir litt varme denne sommeren. Sommeren 2009 var ikke optimal, for å si det mildt.
5. Lage en trevegg til å henge på kortveggen. Den skal igjen være basis for oppheng av lys, blomster osv. Den gleder jeg meg til, hentet inspirasjon fra mange kilder, bl.a. Ernst på TV4. Jeg elsker Ernst.
6. Kanskje et lite veggbord å sette min minigrill på og med en liten hylle over.
Fortsettelse følger!

søndag 11. april 2010

Kort for å feire våren

Ble litt inspirert av min egen 3D påskepynt at jeg laget noe lignende i mer 2D og sendte det til en venninne som lengter like mye etter våren som jeg gjør. Liker egentlig bedre å sende kort utenom de vanlige høytidene, for da overrasker de mest!

Pimp my Laphroig

Min mann liker skotsk maltwhisky. Jeg liker sylindrene som flasken kommer i. Han synes det er en helt grei fordeling. Jeg var lei av at eskene med aluminiumsfolie, frysefolie og glapack lå og slang i skuffen, som er smal og må innneholde det jeg har av denslags kjøkkenting. Synes ikke de rivekantene på eskene er noe gode uansett og jeg likte ikke hele opplegget. Derfor pimpet jeg en sylinder, kuttet litt av den på lengden, limte på en tapetbit og la tre ruller oppi.

tirsdag 6. april 2010

Har noen tips til plastmatter?

Appellerer til dere i interiørland! Har lyst på en stilig matte som kan ligge på kjøkkenbalkongen. Pappelina er veldig fine, men de har ikke riktig bredde, 70 cm blir fot smalt og 140/150 for bredt. Så er det noen som har andre tips? Har sett at Ruth66 og Ellos har noen, men feil bredde der også, trenger 100-120 cm bredde. Anyone?

mandag 5. april 2010

Påske, men ikke vår ?!

Påsken for meg er alltid å "åpne opp" for våren. Innvie verandaen med å gjøre den vårfin og feire med årets første iskaffe utendørs. I år ble det ikke slik, vinteren vil ikke slippe taket. Så da får man overbevise seg selv om at det er vår ved å skrive det. Jeg laget derfor disse bokstavene (ikke lag fra bunnen av, folkens, det tok ihvertfall meg evigheter) og noen påskeegg og satte dem sammen med noen av gåsungene til et lite vårtablå. Så får vi se når våren kommer på riktig!